Diary

Εθνική επέτειος 25ης Μαρτίου. Μηνύματα Προέδρου της Δημοκρατίας και Υφυπουργού Εξωτερικών

2013-03-25

Tο μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παπούλια για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου:

Συμπατριώτισσες και Συμπατριώτες,

H 25η Μαρτίου 1821 σηματοδοτεί την έναρξη του μεγάλου αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας μας από τον ξένο δυνάστη, για την κατάκτηση της εθνικής ανεξαρτησίας και την αποκατάστασή μας ως κράτους φιλοπρόοδου, ευνομούμενου, στο αρχαίο λίκνο μας στην ανατολική Μεσόγειο.

To εγχείρημα υπήρξε τραχύ, δύσκολο, αιματηρό, σε αντίξοο διεθνές περιβάλλον, είχαν όμως ωριμάσει μεταξύ των προγόνων μας, οι ηθικές και υλικές συνθήκες για την έναρξη της Επανάστασης.

Οι Έλληνες της Διασποράς, των κοινοτήτων στην Δυτική Ευρώπη και τον Εύξεινο, διαδραμάτισαν σπουδαίο ρόλο στην διεξαγωγή του αγώνα. Η συνεχής αλληλεπίδραση, η μεταλαμπάδευση νέων ιδεών, η πυκνή επικοινωνία με την γενέτειρα, οδήγησαν στην ευόδωση του ιερού σκοπού.

Η πατρίδα μας συνεχίζει να δοκιμάζεται από την οικονομική, αλλά επίσης, κοινωνική και ηθική κρίση. Η κρίση αυτή επισυμβαίνει, ενώ ευρύτερη αναταραχή πλήττει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Ωστόσο και σε πείσμα των πρωτόγνωρων δυσκολιών, η θέση της χώρας μας παραμένει στέρεη, σε μια καίρια περιοχή όπου παλαιές παράμετροι σταθερότητας και ασφάλειας έχουν κλονιστεί ή αμφισβητούνται.

To μήνυμα της 25ης Μαρτίου παραμένει ζωντανό και επίκαιρο. To 1821, αγωνιστήκαμε για να συνταχθούμε σε κράτος ελεύθερο και ανεξάρτητο. Σήμερα, με πατριωτική αντοχή, επιδιδόμαστε στον αγώνα για ανασύνταξη της Πολιτείας, για εμβάθυνση και υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, για διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής, για παγίωση της θέσης που αρμόζει στην Ελλάδα μέσα στην κοινότητα των ευρωπαϊκών κρατών, για προάσπιση της κυριαρχίας της χώρας και στήριξη των συμφερόντων του συνόλου του Ελληνισμού.

Η δική σας συμπόρευση και συστράτευση - όπου κι αν βρίσκεστε στην οικουμένη, κήρυκες των δικών μας αξιών και ιδεωδών, απόστολοι φιλελληνισμού στις νέες χώρες σας -, και η πεποίθηση ότι οι σκέψεις και οι ενέργειές σας είναι σταθερά στραμμένες προς την Ελλάδα, ενδυναμώνουν τον λαό μας στον αγώνα για την ανόρθωση.

Στο πνεύμα αυτό, απευθύνω σε όλους και σε όλες θερμό και εγκάρδιο πατριωτικό χαιρετισμό, ευχές για οικογενειακή και προσωπική υγεία και ευτυχία, προκοπή και καρποφορία στα τίμια έργα σας.

Tο μήνυμα του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Τσιάρα για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου:

Η 25η Μαρτίου 1821, σηματοδότησε το νέο ξεκίνημα της ιστορικής πορείας του Ελληνισμού. Ήταν φυσικό επακόλουθο της ισχυρής θέλησης του Έθνους μας να ανακτήσει την ελευθερία και την ανεξαρτησία του. Παρ’όλο που εκδηλώθηκε σε μια ιστορική στιγμή, που όλος ο κόσμος θεωρούσε ακατάλληλη, επέτυχε, γιατί κανείς δεν είχε κατανοήσει ότι πέρα από τις γεωπολιτικές επιδιώξεις των «ισχυρών», τις συγκυρίες, τους συσχετισμούς δυνάμεων, τις συμμαχίες – Ιερές ή μη – το Έθνος μας διαθέτει αδάμαστο εθνικό φρόνημα, ιστορική μνήμη, περίσσευμα ψυχής και ισχυρά εσωτερικά ερείσματα σφυρηλατημένα μέσα από χιλιάδες χρόνια αγώνων και θυσιών.

Το μήνυμα του άθλου του ’21 παραμένει πάντα διαχρονικό και επίκαιρο. Μας διδάσκει τη σημασία της ενότητας και της ομοψυχίας των Ελλήνων σε κοινούς αγώνες, κοινές αξίες, κοινούς στόχους και δύσκολες ώρες.

Σήμερα, καλούμαστε και πάλι, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας και να ξεπεράσουμε την κρίση για να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές το μέλλον που τους αξίζει.

Στην προσπάθεια αυτή καθοριστική, όπως και τότε, είναι η ουσιαστική συνδρομή των δραστήριων και δημιουργικών δυνάμεων του απανταχού Ελληνισμού, ο οποίος έχει αποδείξει ότι διατηρεί και δυναμώνει τα αισθήματα εθνικής ομοψυχίας και συμπαρίσταται πάντοτε αποφασιστικά και ουσιαστικά σε κάθε εθνική προσπάθεια.

Οι αξίες και τα ιδανικά των αγωνιστών του ’21 εξακολουθούν να εμπνέουν όλους, όσο μακριά από την Πατρίδα και αν βρίσκονται. Με εθνική ενότητα και ομοψυχία ο Ελληνισμός θα κερδίσει και τούτη, την διαφορετική, αλλά κρίσιμη για το μέλλον του Έθνους, μάχη.

 


 

 Follow Emirates Greeks on

facebook   facebook

© All Rights Reserved Emirates Greeks. Web development by adfact