Diary

Εργοδότηση Ελλαδιτών στην Κύπρο

2012-03-31

Σε δημοσίευμα της εβδομαδιαίας αγγλόγλωσσης οικονομικής ε/φ Financial Mirror με τίτλο «Χιλιάδες Eλλαδίτες ρίχνουν άγκυρα στην Κύπρο» επισημαίνεται ότι παρά το γεγονός ότι και στην Κύπρο τα δημοσιονομικά της χώρας δεν διανύουν και τις καλύτερες μέρες, εντούτοις χιλιάδες Ελλαδίτες δεν πτοούνται και αγκυροβολούν στο νησί ευελπιστώντας σε ένα καλύτερο μέλλον.

Σήμερα ο αριθμός των Ελλήνων πολιτών ασφαλισμένων στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανέρχεται σε 10.000 άτομα περίπου, εκ των οποίων οι 2.000 είναι άνεργοι, λαμβάνοντας για περίοδο 6 μήνων επίδομα από την Κυπριακή Δημοκρατία το οποίο αντιστοιχεί στο 60% του μισθού τους τον τελευταίο χρόνο.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του 2010 της Ελληνικής Πρεσβείας στη Λευκωσία*, η τουριστική-επισιτιστική βιομηχανία και το λιανικό εμπόριο αποτελούν την κύρια προτίμηση των Ελλαδιτών και ακολουθεί ευρύ φάσμα διαφόρων επαγγελμάτων.

Πιο αναλυτικά, το 20,9% των Ελλήνων ενδιαφέρονται να εργαστούν ως προσοντούχοι ειδικοί, το 17,1% ως τεχνίτες παραγωγής, το 17,1% ως υπάλληλοι υπηρεσιών, το 14,1% ανειδίκευτοι εργάτες, το 12,4% τεχνικοί βοηθοί, το 10% γραφείς-δακτυλογράφοι, το 4,8% χειριστές μηχανημάτων και το 2,6% διευθυντές-διοικητικοί.

Παράλληλα, στον κυπριακό δημόσιο τομέα όλο και περισσότεροι Ελλαδίτες υποβάλλουν αιτήσεις στις σχετικές εξετάσεις για διάφορες κρατικές θέσεις. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε πως την τριετία 2008-2010, 400 Έλληνες πολίτες υπέβαλαν αιτήσεις και πέτυχαν στις εξετάσεις 130 από αυτούς. Οι τελευταίοι κατέλαβαν μη επιστημονικές θέσεις (μέχρι την κλίμακα Α7) και επιστημονικές θέσεις (από την κλίμακα Α8 και άνω).

Επίσης, οι Ελλαδίτες καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης αποτελούν το 20% των υποψηφίων, ενώ το 10% είναι δάσκαλοι της Δημοτικής Εκπαίδευσης. Τέλος, ο τομέας της υγείας, δημόσιος και ιδιωτικός, προσελκύει επίσης τους Ελλαδίτες επιστήμονες, όπως εντατικολόγους, αναισθησιολόγους, ακτινολόγους, ορθοπεδικούς κ.λπ. και βοηθητικό ή παραϊατρικό προσωπικό.

Γιατί επιλέγουν την Κύπρο: Η Κύπρος για τους Ελλαδίτες θεωρείται ένα ασφαλές λιμάνι για μετανάστευση κυρίως λόγω της κοντινής απόστασης, της ίδιας γλώσσας και κουλτούρας, αλλά και των μικρών κρουσμάτων εγκληματικότητας. Παράλληλα, ο χαμηλός εταιρικός φόρος σε σύγκριση με την Ελλάδα και το χαμηλό ποσοστό εισφοράς των εργαζομένων που πρέπει να καταβάλουν στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κάνει την εργασία στην Κύπρο ιδιαίτερα ελκυστική.

Πιο αναλυτικά, τα κέρδη όλων των εταιρειών στην Κύπρο φορολογούνται μόλις με 10%, κάτι που οδήγησε τους τελευταίους 20 μήνες 1.500 ελληνικές επιχειρήσεις να δηλώσουν την έδρα τους στη μεγαλόνησο. Δεν είναι τυχαίο και το γεγονός ότι το κυπριακό νηολόγιο λόγω του χαμηλού εταιρικού φόρου είναι από τα μεγαλύτερα σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς πολλά πλοία ταξιδεύουν σήμερα υπό κυπριακή σημαία..

Παράλληλα, το αφορολόγητο εισόδημα στην Κύπρο είναι σήμερα στις 17.600 ευρώ, ποσό κατά 50% μεγαλύτερο από αυτό που ισχύει σήμερα στην Ελλάδα, με την ανώτερη φορολογική κλίμακα να φθάνει το 30% σε σύγκριση με το 40% της Ελλάδος. Σε ό,τι αφορά το ΦΠΑ από την 1η Μαρτίου του 2012 αυξήθηκε από το 15% στο 17%.

Source:
ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Συντάκτης: Ε. Ρίζου

Λ. Βύρωνος 8 – 10, 1096 Λευκωσία, τηλ. 22665683 – 22661274 fax. 22668231
E-mail:
grpress@cytanet.com.cyhttp://www.greekembassy-cy.org

*Έκθεση 2010 του Γραφείου ΟΕΥ της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Κύπρο (αρχείο .pdf)


 


 

 Follow Emirates Greeks on

facebook   facebook

© All Rights Reserved Emirates Greeks. Web development by adfact