Useful Info

Γενικές πληροφορίες για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Ώρες Εργασίας στα ΗΑΕ

Οι ώρες εργασίας ποικίλλουν μεταξύ των Εμιράτων και ενδέχεται να είναι διαφορετικές το χειμώνα και το καλοκαίρι. Το Σαββατοκύριακο τόσο για τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα είναι Παρασκευή και Σάββατο. Η Παρασκευή είναι η ιερή μέρα των Μουσουλμάνων και πολλά καταστήματα κλείνουν για κάποιες ώρες της ημέρας.Τα καταστήματα ανοίγουν, κατά κανόνα, στις 10.00 το πρωί και τα περισσότερα παραμένουν ανοιχτά μέχρι τις 22.00. Σε περιόδους εκπτώσεων πολλά μαγαζιά, στα μεγάλα εμπορικά κέντρα, παραμένουν ανοιχτά μέχρι τις 24.00 το βράδυ. Καταστήματα ενδυμάτων, αγορές και πολλά καταστήματα τροφίμων είναι ανοιχτά την Παρασκευή (εκτός των ωρών προσευχής 11.00-13.00).

Το μήνα του Ραμαζανιού οι ώρες εργασίας αλλάζουν. Την περίοδο του ιερού για τους Μουσουλμάνους μήνα του Ραμαζανιού οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι εργάζονται, σύμφωνα με τη νομοθεσία τους, λιγότερες από τις κανονικές ώρες. Ωστόσο, πολλές σημαντικές επαφές μπορούν να πραγματοποιηθούν κατά τα απογευματινά γεύματα (μετά τη δύση του ηλίου), γνωστά ως ‘iftar’.

Η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση και η δημόσια διοίκηση στα ΗΑΕ λειτουργεί από τις 07.30-14.30 Κυριακή με Πέμπτη. Οι πετρελαϊκές εταιρίες λειτουργούν, κατά κύριο λόγο, από τις 07.00-15.00 Κυριακή με Πέμπτη. Οι τράπεζες είναι ανοιχτές 08.00-13.30 Σάββατο με Πέμπτη. Ωστόσο, κάποια παραρτήματα τραπεζών που λειτουργούν σε μεγάλα εμπορικά κέντρα είναι ανοιχτά και τις απογευματινές ώρες αλλά και την Παρασκευή (εκτός των ωρών προσευχής 11.00-13.00). Ο υπόλοιπος ιδιωτικός τομέας λειτουργεί, κατά κύριο λόγο, 08.30-13.00 και 16.00-19.00 Κυριακή με Πέμπτη.

Κλίμα

Το κλίμα των ΗΑΕ είναι υποτροπικό και ξερό με περίπου 13 εκ βροχόπτωσης το χρόνο. Την περίοδο του καλοκαιριού (Ιούνιος – Σεπτέμβριος) η θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 38-50 βαθμών Κελσίου την ημέρα και περίπου 30 βαθμών το βράδυ. Κατά τους χειμερινούς μήνες (Δεκέμβριος – Μάρτιος) η θερμοκρασία πέφτει στους 26-30 την ημέρα και στους 12-16 το βράδυ.

Πληθυσμός - Γλώσσα

Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευθέντα στοιχεία του 2007 από διεθνείς πηγές (Economist Intelligence Unit), ο πληθυσμός των Η.Α.Ε. το 2007 ανήλθε σε 4,621,399 άτομα περίπου. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού κατοικεί στα Εμιράτα του Άμπου Ντάμπι και του Ντουμπάϊ (περί τα 3.000.000 που αποτελεί τα 3/5 του συνολικού πληθυσμού). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το 78% των κατοίκων είναι αλλοδαποί εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό είναι από την Ινδία, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, τις Φιλιππίνες και την Σρι Λάνκα. Υπάρχουν επίσης σε μικρότερους αριθμούς αλλοδαποί Άραβες, Ρώσοι και δυτικοευρωπαίοι κυρίως αγγλοσαξονικής προέλευσης καθώς και σε μικρότερους αριθμούς Αυστραλοί και Αμερικανοί

Η αραβική γλώσσα είναι η επίσημη γλώσσα του κράτους. Η αγγλική γλώσσα χρησιμοποιείται ευρέως.

Επιπρόσθετες Πληροφορίες

Για τους Έλληνες πολίτες δεν απαιτείται θεώρηση (Visa) για την είσοδό τους στα ΗΑΕ. Ωστόσο αν η παραμονή πρόκειται να ξεπεράσει τις 60 ημέρες τότε χρειάζεται προηγούμενη επικοινωνία με τις αρμόδιες εμιρατινές αρχές.

Ιδιαίτερος σεβασμός θα πρέπει να δοθεί στους τοπικούς νόμους και συνήθειες που ισχύουν στα ΗΑΕ. Η συμπεριφορά δεν θα πρέπει να προσβάλλει τις ευαισθησίες των Μουσουλμάνων ως προς τις συνήθειες και τα πιστεύω τους. Οι χειρονομίες θα πρέπει να αποφεύγονται καθώς και οι βλαστήμιες δεδομένου ότι μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε ποινή φυλάκισης. Οι δημόσιες εκδηλώσεις τρυφερότητας μεταξύ ατόμων αντιθέτου φύλου επίσης αποδοκιμάζονται.

Οι ποινές για την κατοχή, εισαγωγή ή πώληση αλκοολούχων ποτών είναι αυστηρές. Τα ξενοδοχεία στην πλειοψηφία τους προσφέρουν οινοπνευματώδη ποτά αλλά αποτελεί αδίκημα αν βρεθεί κάποιος, δημοσίως, υπό την επήρεια του οινοπνεύματος. Επίσης, είναι παράνομη η κατανάλωση οινοπνεύματος από μουσουλμάνους στο θρήσκευμα ανεξαρτήτου εθνικότητας. Όσο για την οδήγηση υπό την επήρεια του οινοπνεύματος, οι ποινές είναι ιδιαίτερα αυστηρές. Τέλος, απαγορεύεται η είσοδος πορνογραφικού υλικού στα ΗΑΕ καθώς βίντεο και βιβλία ελέγχονται συχνά και η παράβαση θεωρείται ποινικό αδίκημα.


Πηγή:
ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2007
“Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΗΑΕ & ΟΙ ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΟΣ – ΗΑΕ”
Πρεσβεία της Ελλάδoς στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων Ντουμπάϊ
Ντουμπάϊ, Ιούνιος 2008


 

 Follow Emirates Greeks on

facebook   facebook

© All Rights Reserved Emirates Greeks. Web development by adfact