Useful Info

Τομείς οικονομικής δραστηριότητας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

(Βιομηχανία, Γεωργία, Τουρισμός, Πληροφορική, Υγεία)

Βιομηχανία

Η βιομηχανία παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της οικονομικής ανάπτυξης των ΗΑΕ. Οι νέες τεχνολογίες και οι υπερσύγχρονες υποδομές είναι σήμερα το χαρακτηριστικό της βιομηχανικής βάσης των ΗΑΕ, στην οποία περιλαμβάνονται το αλουμίνιο, το τσιμέντο, τα κεραμικά, τα κλωστοϋφαντουργικά και το ένδυμα, τα φαρμακευτικά, τα χημικά, ο χρυσός και τα κοσμήματα, τα μεταποιημένα τρόφιμα κ.α.

Το αλουμίνιο και τα μεταποιημένα προϊόντα πετρελαίου δεσπόζουν στη λίστα των βιομηχανικών προϊόντων. Ειδικότερα για το αλουμίνιο, η εταιρία ‘’DUBAI ALUMINIUM’’ έχει καταταγεί στην έβδομη θέση παγκοσμίως με ετήσια παραγωγή που φτάνει τους 950,000 μετρικούς τόνους. Επίσης, τον Φεβρουάριο του 2007 υπέγραψε συμφωνία με εταιρία του Άμπου Ντάμπι (EMIRATES ALUMINIUM COMPANY) για την κατασκευή του μεγαλύτερου εργοστασίου παραγωγής αλουμινίου στον κόσμο αξίας 8 δισ. δολ. και παραγωγικής ικανότητας 1,4 εκ. τόνων ετησίως.

Σημειώνεται ότι η μεταποίηση, εκτός του πετρελαϊκού τομέα συμβάλλει κατά 20% περίπου στο ονομαστικό ΑΕΠ της χώρας. Η Δ/νση Οικονομικής Ανάπτυξης του Ντουμπάι ενθαρρύνει τις Ξένες Άμεσες Επενδύσεις σε πολλούς τομείς της μεταποίησης. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει τη δημιουργία ενός βιομηχανικού πάρκου με την επωνυμία ‘Dubai Silicon Oasis’, αξίας 5 δισ. δολ. και με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2012. Στόχος του ανωτέρω πάρκου είναι η προσέλκυση επενδύσεων στους τομείς των ημιαγωγών, της υψηλής τεχνολογίας κ.α.

Γεωργία

Η καλλιεργήσιμη έκταση στα ΗΑΕ, παρά τις δυσκολίες από την έλλειψη υδάτινων πόρων και τις υψηλές θερμοκρασίες, ανέρχεται στο 6% του συνολικού εδάφους της χώρας. Η γεωργία συμβάλλει με ποσοστό 3% στη διαμόρφωση του ΑΕΠ και απασχολεί πάνω από 130,000 άτομα. Επίσης και η αλιεία κατέχει ένα σημαντικό κομμάτι στο ΑΕΠ με κατά κεφαλή παραγωγή 50 κιλά το έτος.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 85% των αγροτικών προϊόντων παράγεται στο Άμπου Ντάμπι ενώ ο αριθμός των αγροκτημάτων ανέρχεται σε 25.000. Η μεγάλη παραγωγή λαχανικών και φρούτων έχουν καταστήσει τα ΗΑΕ αυτάρκη σε αυτά τα προϊόντα. Ορισμένα προϊόντα, μάλιστα, εξάγονται όπως οι φράουλες, τα σταφύλια, γκουάβες, μπανάνες κ.α. Ειδικότερα για τους χουρμάδες, ο αριθμός των δένδρων που έχουν φυτευτεί ξεπερνά τα 22 εκ. καθιστώντας τα ΗΑΕ έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς παγκοσμίως, με εργοστάσιο το οποίο κατεργάζεται περισσότερους από 14.000 τόνους το χρόνο.

Τουρισμός

Η τουριστική αγορά των Η.Α.Ε. αποτελεί μία από τις πιο ενδιαφέρουσες αγορές στόχους της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής, τόσο λόγω του αριθμού των τουριστών που ταξιδεύουν ανά τον κόσμο, όσο και λόγω της μεγάλης αγοραστικής δύναμής τους. Ειδικότερα, το Ντουμπάι έχει κερδίσει μία δεσπόζουσα θέση σε παγκόσμιο επίπεδο ως τουριστικός προορισμός παρέχοντας υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. Μέχρι το 2010 στοχεύει να προσελκύσει 15 εκ τουρίστες.

Ο αριθμός των επιβατών, οι οποίοι διέρχονται από το αεροδρόμιο του Ντουμπάι αυξήθηκε μέσα σε δέκα χρόνια 247,8% (1995-2005). Το 2007, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, διακινήθηκαν μέσω του αεροδρομίου 31 εκατομμύρια επιβάτες. Παράλληλα, 13 αεροπορικές εταιρείες χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο του Ντουμπάι, με πάνω από 160 προορισμούς. Επίσης, μέχρι το τέλος του 2008, θα υπάρχουν στο Ντουμπάι 22.000 νέα ξενοδοχειακά δωμάτια και με στόχο να ξεπεράσουν, μέχρι το 2016, τα 93000 δωμάτια.

Πληροφορική

Το μέγεθος της αγοράς στους τομείς της επικοινωνίας και της πληροφορικής στα ΗΑΕ έφτασε, το 2007, τα 2 δισ. δολ., σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 10,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομίας των ΗΑΕ. Ο τομέας της πληροφορικής αποτελεί τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο στον κόσμο και ως εκ τούτου αναμένεται περαιτέρω αύξηση έως το 2010, της τάξεως των 2,5 δισ. δολ.

Οι Ελευθερές Ζώνες Dubai Media City, Dubai Internet City, Knowledge Village (για εκπαιδευτικά ιδρύματα), Dubai Studios, Dubai Silicon Oasis προσφέρουν σημαντικές εγκαταστάσεις και υπηρεσίες σε επιχειρήσεις πληροφορικής, τεχνολογίας και μέσων μαζικής ενημέρωσης. Έχουν προβλεφθεί, επιπλέον, ειδικές ρυθμίσεις, όπως η δυνατότητα χρήσης τηλεπικοινωνιακών δικτύων φωνητικής τηλεφωνίας και πρόσβασης στο internet ανεξάρτητων από αυτά της κρατικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών ETISALAT, και η εξαίρεσή τους από τις απαγορεύσεις του κώδικα ηθικής που είναι σε ισχύ στα Η.Α.Ε.

Υγεία

Ο συνολικός πληθυσμός των ΗΑΕ, σύμφωνα με εκτιμήσεις για το 2007, ξεπερνά τους 4,1 εκ κατοίκους. Τα τελευταία 17 χρόνια ο πληθυσμός αυξήθηκε περισσότερο από 5% ετησίως καταγράφοντας την μεγαλύτερη αύξηση στον αραβικό κόσμο. Η αύξηση του πληθυσμού έθεσε νέες προκλήσεις για τις υπηρεσίες υγείας της χώρας. Τα ΗΑΕ ξοδεύουν κατά κεφαλή τα υψηλότερα ποσά για υπηρεσίες υγείας που φτάνουν τα 536,713 €/ετησίως.

Ο φαρμακευτικός τομέας στα ΗΑΕ και ιδιαίτερα στο Ντουμπάι θεωρείται ως ένα από τους πιο ζωτικούς και σημαίνοντες. Στα ΗΑΕ έχουν εγκατασταθεί 8 εργοστάσια παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων, συνολικής επένδυσης 64,2 εκ δολ. Η τοπική φαρμακοβιομηχανία έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια και προσανατολίζεται έντονα προς την εξαγωγική δραστηριότητα. Η φαρμακευτική αγορά των ΗΑΕ εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 1,1 δισ.

Επίσης, η Ζώνη Ελευθέρου Εμπορίου Dubai Healthcare City (www.dhcc.ae) αποτελεί μια διεθνώς αναγνωρισμένη τοποθεσία προσφοράς υπηρεσιών υγείας, η οποία ήδη λειτουργεί στο Ντουμπάι. Η Dubai Healthcare City ξεκίνησε το 2002 και θα ολοκληρωθεί το 2010. Αποτελεί επένδυση της τάξεως των 3 δισ. δολ.

Πηγή:
ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2007
“Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΗΑΕ & ΟΙ ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΟΣ – ΗΑΕ”
Πρεσβεία της Ελλάδoς στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων Ντουμπάϊ
Ντουμπάϊ, Ιούνιος 2008


 

 Follow Emirates Greeks on

facebook   facebook

© All Rights Reserved Emirates Greeks. Web development by adfact